Πρότυπο Νηπιαγωγείο «Ιωάννης Μ. Καρράς»

Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Πρότυπου Νηπιαγωγείου  «Ιωάννης Μ. Καρράς» του Κολεγίου Αθηνών– Ψυχικού (ΕΕΙ) που στεγάζεται στο Campus Ψυχικού του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, ολοκληρώθηκε το έργο που αφορά ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου φωτισμού, σκίασης και HVAC στο πρότυπο ΚΝΧ της Schneider Electric.

Η μελέτη του κτιρίου έγινε σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, με στόχο τη δημιουργία ενός ενεργειακού- «πράσινου» κτιρίου. Η συμβολή του συστήματος SmartStruxure στη λειτουργική και οικονομική χρήση του κτιρίου είναι σημαντική. Σε αυτό το πνέυμα, η Controline AE κατασκεύασε και υποστηρίζει το κεντρικό σύστημα διαχείρισης και ελέγχου ακολουθώντας τις απαιτητικές προδιαγραφές του Ιδρύματος. 

Οι Η/Μ εγκαταστάσεις του συγκροτήματος ελέγχονται κεντρικά από εξελιγμένο σύστημα ελέγχου (BMS). Η εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος εξυπηρετεί μεταξύ άλλων τις εξής ανάγκες και σκοπούς:

  • Εξοικονόμηση ενέργειας με μεθόδους όπως η χρήση χρονοπρογραμμάτων και η κατά συνθήκη λειτουργία ή η περιοδική απενεργοποίηση των ενεργοβόρων τμημάτων της εγκατάστασης.
  • Κεντρική διαχείριση (management) και πλήρης εποπτεία (monitoring) της συνολικής εγκατάστασης από την οθόνη ενός και μόνο υπολογιστή.
  • Έγκαιρη διάγνωση ή και πρόγνωση βλαβών και φθορών του εξοπλισμού της εγκατάστασης.
  • Αυξημένη ευελιξία σε μια ενδεχόμενη επέκταση ή διαφοροποίηση της εγκατάστασης, αναφορικά με το χρόνο αλλά και το κόστος διεκπεραίωσής.
  • Αυτοματοποίηση των διαφόρων λειτουργιών και διεργασιών. Έτσι μειώνεται η ανάγκη ενασχόλησης ή επέμβασης στο σύστημα  από την πλευρά των χρηστών του κτιρίου.